Nedläggning av Bromma, utbyggnad av Arlanda?

Beskedet att Bromma flygplats ska avvecklas är positivt, men det riskerar att bli en pyrrhusseger. Det första orosmolnet tornar upp sig i överenskommelsen där det står:

”Bromma flygplats ska avvecklas till förmån för en lösning som långsiktigt garanterar både tillräcklig flygkapacitet och mark för bostadsbyggande”

Flygkapaciteten ska alltså bevaras. Den rödgrönrosa majoriteten har nämligen kommit överens att pengarna Swedavia skulle investera i Bromma istället ska investeras i Arlanda.

Det så kallade Miljöpartiets borgarråd Daniel Helldén jämförde i SVT ABC Arlanda med Heathrow och lovade att Arlanda kan öka sin flygtrafik för att matcha nedläggningen av Bromma flygplats.

För klimat- och miljörörelsen har hela meningen med stängningen av Bromma flygplats varit att minska inrikesflyget och kombinera det med flygskatter och satsningar på järnväg. Flyget står för en stor och växande del av våra utsläpp. Om vi vill ta vårt klimatansvar är en nedstängning av inrikesflyget helt nödvändigt. Moderna snabbtåg kan korta restiden mellan städer och regioner avsevärt, så mycket att inrikesflyget blir mer eller mindre överflödigt. Det är en nödvändig klimatåtgärd punkt slut.

Ett annat orosmoln är att FP-ledaren Jan Björklund i SVT ABC påstår att eftersom staten driver Bromma flygplats och Stockholm äger marken så måste även riksdagen godkänna beslutet. Alliansen, SD och möjligen även S på riksplanet skulle nog inte rösta för att lägga ner Bromma flygplats i riksdagen. Och då har hela förslaget fallit. Liksom med alla besked som kommer från den nya regeringen måste en hålla huvudet kallt och vara kritisk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s