Vilken konflikt ska vi stödja idag? Checklista för den trendkänsliga vänstern

Jag har en känsla av att det går trender bland oss aktivister. En tendens att skapa fetischer där ens egna begär och intressen står i centrum, och de folk som strider och lider blir de sekundära.

Precis som alla andra, är jag glad över uppmärksamheten som Kobane får. Att människor lärt sig ordet Peshmerga. Det hade bara fattats, när ett gäng som ISIS kommer och halshugger och mördar alla i sin väg, bedriver etnisk rensning och massvåldtäkter. Kurdernas rättigheter är förstås en kamp för oss alla.

Jag vill absolut inte ställa Kobane mot Syrien. Alla kamper för frihet, rättvisa, självbestämmande, är vänsterns uppgift. Men jag undrar över varför det finns en sådan stor skillnad i uppslutningen bakom Kobane jämfört med Fria syriska armén, FSA, och andra demokratiska rebelliska grupper i Syrien?

För att få stora delar av vänstern med sig tycks vissa punkter behöva vara uppfyllda i en konflikt. De förtryckta och kämpande ska gärna vara:

  1. Kommunister
  2. Icke-religiösa eller åtminstone inte framhäva religion
  3. Kvinnor och
  4. USA ska upplevas vara på den motsatta sidan och det kämpande folket får mycket gärna hålla på med
  5. några former av coola autonoma projekt.

För vissa idioter, antar framförallt för liberaler, tycks det också vara av vikt att 6. rebellerna är snygga.

Så faller Kobane in i vänsterns mall för coola kamper bättre än Syrien. Även om kamperna är sammanvävda. Det är också lättare att stötta kurderna i Kobane där det finns en tydlig fiende, ISIS, istället för att behöva sätta sig in i alla rebellgrupperna i Syrien. Så kanske hjälper det också om en 7:e punkt är uppfylld: att man inte behöver läsa på så mycket.

För tyvärr har jag allt för många gånger fått höra om Syrien:

Men vilka ska man stötta? Finns det ens någon vänster i Syrien? USA är ju emot Assad, det är imperialistiska intressen inblandade (som om Ryssland skulle vara antiimperialistiskt). Upproret är orkestrerat från Väst.

Hela skalan finns från de skeptiska till de förnekande Assad-stöttarna. Eftersom Assad sägs var vänster… Herregud.

Vad som behövs är mer solidaritet. Lina Myritz, en färdigbliven läkare var i våras i staden Saraqeb i Idlibprovinsen i norvästra Syrien.

I den staden har invånarna sedan 2011 både stridit mot Assad och mot Islamister. Staden är befriad, men så gott som dagligen faller regimens tunnbomber ner på invånarna. När det är regnigt och dimmigt, brukar man säga att det är fint väder, berättade Myritz på ett halvtomt bortglömt ABF-seminarium i förra veckan. När det är sämre sikt finns det nämligen mindre risk att regimen bombar. Tillsammans har stadens invånare försökt bygga upp det lilla av ett lokalsamhället som kan fungera. Men sjukhusen och skolorna är under ständigt hot av bombning. Alla känner någon som har dött.

Det känns ju inte så bra, men för att ”sälja in Syrien”, kan en peka på den här staden. Här har invånare kämpat mot både islamister och Assad-regimen, de bygger upp ett lokalsamhälle autonomt i en region av fiender. Där finns kvinnor där finns barn. De är inte riktigt så religiösa som i städerna i närheten. Kvinnorna kan visa lite mer hår.

Men herregud, i varje kamp finns berättelser om mänsklighet, där människor fattar, hur fattiga och outbildade de än är, vem som är förtryckaren. Eller förtryckarna, det går att strida både mot IS och mot Assad. Varje uns av mänsklighet i en diktatur är ett steg närmare socialismen. Vår uppgift är ju inte att stötta de redan frälsta, utan att bevisa att socialismen är befrielsen för all världens förtryckta folk. Hur ska folket i Syrien kunna tro på socialismen och feminismen, om vänstern inte visar något engagemang?

Det gäller att ha tillräckligt med självförtroende i sin radikalitet, att man även vågar stötta kamper som inte är öppet socialistiska eller feministiska men har progressiva demokratiska tendenser mot social rättvisa.

För vidare läsning:

http://syriafreedomforever.wordpress.com

http://leilashrooms.wordpress.com/2014/10/20/the-struggle-for-kobane-an-example-of-selective-solidarity/

http://kildenasman.se/2014/10/18/kurdisk-autonomi-i-syrien-en-kortlivad-historia-eller-fullbordat-faktum/

Lina Myritz blogg från månaden i Saraqqeb: http://medkandsyrien.blogspot.se

Advertisements

One thought on “Vilken konflikt ska vi stödja idag? Checklista för den trendkänsliga vänstern

  1. Saraqeb har som många städer i Syrien en lång historia av antifascism. En mycket god vän kommer därifrån och han betonar att staden länge varit delad i två delar. Halva befolkningen stöder Muslimska Brödraskapet och halva befolkningen är kommunister. Men det bryr sej svenskt vänsterfolk inte om, eller hur ? Ointresset för vår tids hårdaste antifascistiska strid är ekande i svensk “vänster”…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s