Sverige världsledande i skatteflykt

Sverige pekas idag ut som världsledande i skatteflykt i en rapport skriven av ICIJ, ett globalt nätverk av grävande journalister från 65 länder. Läckta dokument visar att hundratals miljarder dollar har gått via Luxembourg och på så sätt har företag som Pepsi och Ikea sluppit skattekostnader på miljarder dollar. På den populära adressen 5 rue Guillaume Kroll i Luxembourg står 1 600 företag skrivna.

Sverige är det land som förekommer MEST i de läckta dokumenten! Över hela världen uppmärksammas IKEAs skatteplanerartalanger tillsammans med andra svenska bolag som SEB, Tele 2 och Scandic.

Många av Luxembourgs minst sagt generösa skatteregler togs fram under nuvarande EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers tid som premiärminister i landet. Han har sagt att skattefusket är helt i linje med europeiska överenskommelser. Det som sker är att ett EU-land med sina slappa skatteregler erbjuder europeiska företag en frizon att komma undan skatt och urholkar därmed välfärden i andra EU-länder. EUs uppbyggnad gynnar fri rörlighet av kapital framför social rättvisa och välfärd för Europas invånare. Någon förändring på EU-nivå är därmed inte aktuell, särskilt med Juncker och högern vid rodret. De icke-borgerliga partier som röstade för Juncker (FI) och de som lade ner sina röster (S) har extra mycket att skämmas över just idag.

S-gruppen har nu chansen att fälla Juncker och markera att de står för en annan syn på skatteflykt. Men frågan är om vår S-märkta regering är beredd på att ta krafttag mot den svenska skatteflykten och driva frågan på EU-nivå. Idag kom finansministern Magdalena Andersson med ett vagt uttalande om att företagen borde “fundera över det här”. Även om regeringen skulle vilja göra något står SD där, alltid beredd att rikta bort politiken från klass och ekonomisk rättvisa till invandringshat och rasism. Att SD är riskkapitalisternas bästa vän visar de när de tillsammans med Alliansen vill rädda privata vårdcentraler.  De kommer agera på liknande sätt om frågan om skatteflykt kommer på bordet. Miljarder av våra gemensamma tillgångar får gärna gå till bankkonton i Luxembourg och Schweiz bara de inte går till flyktingmottagande som betalar sig i längden. Frågan ingen vill ställa sig : Hur mycket skatteplanering tål Sverige?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s