V har mycket att lära av Podemos

100 000 människor demonstrerade mot nedskärningar i Bryssel idag. Efter flera timmar utbröt kravallliknande scener med polis som använde vattenkanoner. Samtidigt når det nybildade spanska vänsterpartiet Podemos nya rekordsiffror i opinionen och skulle bli landets ledande politiska kraft om det vore val idag. Det är en politisk jordbävning i ett Europa av nedskärningar och framväxande högerextremism.

elpais-metroscopia-podemos

Bild: Opinionsundersökningen i El Pais

Tillsammans med grekiska SYRIZA, nederländska Socialistpartiet och i viss mån danska Enhedslisten utgör de hoppets motpoler till klyftor, nedskärningar och rasism. Podemos framgångar skrämmer högern så till den grad att Financial TImes kräver spanska högerledaren Rayojs avgång för att han misslyckats hejda vänstervågen (eller om man så vill misslyckats med att rikta missnöjet mot invandrare och minoriteter).

Likt grekiska SYRIZA och Enhedslisten som är breda paraplykoalitioner av olika vänsterrörelser och partier så organiseras Podemos icke-hierarkiskt. Partiet växte fram ur den stora proteströrelsen 15M med torgockupationer och direktdemokratiska massmöten. Partiets politik diskuteras och beslutas under deltagandedemokratiska former. De så kallade Plaza Podemos finns främst på nätet men också i form av fysiska möten och är partiets beslutande deltagandedemokratiska organ. Vänsterpartiet har mycket att lära av Podemos, SYRIZA och Enhedslisten. Samtliga vänsterpartier det går bra för i Europa står för nytänkande, deltagande demokrati och en dos positiv populism. Istället har V tagit avstånd från aktivism, håller hårt i slipsarna och försökte göra om sig till enfrågeparti (vinster i välfärden). I en tid av missnöje med klyftor och försämrad välfärd har istället SD riktat om ilskan mot invandrare och romer. En stark och modig vänster i Spanien har gjort att landet är bland få i Europa som inte har valt in fascister i landets parlament. SDs framgång här beror mycket på Vs fatala misslyckande efter 8 år av Alliansstyre.

Advertisements

One thought on “V har mycket att lära av Podemos

  1. Håller med om att svensk vänster har mycket att lära av den grekiska och spanska. Men det är vanskligt att jämföra situationen här med den enorma kris som finns i länderna som drabbats av eurokrisen. Det är länder där hela samhället håller på att haverera.
    Dessutom brukar borgerligt styre i sverige sällan ge ökat stöd till V (som istället växer när S styr). Det är dåligt men inte ologiskt. SDs ökning 2014 är framför allt från moderaterna, inte någon grupp V brukar plocka väljare från. Även om det ju finns andra grupper som vänstern borde vinna.
    Säger inte detta för att försvara V, de har sina problem, men blir svårt att gå framåt om vi inte ser läget.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s