Varför vi bojkottar Israel men inte Iran – 3 kriterier för bojkotter

Liberaler ondgör sig ofta över varför vänstern bojkottar Israel men inte Iran, Nordkorea och andra förtryckarstater. Man kan ju enkelt fråga sig varför liberaler aldrig själva tar initiativ till bojkottkampanjer. Men frågan handlar egentligen om i vilka fall bojkott är legitimt och verkningsfullt. Bojkotten är inte bara en moralisk aktion eller en hämnd för begångna övergrepp mot mänskliga rättigheter. I sådana fall skulle vi behöva bojkotta nästan alla länder, det är både omöjligt och faktiskt poänglöst. Vi kan se tre kriterier:

1. Finns det en bojkottkampanj initierad underifrån av de människor förtrycket berör? Palestinierna har initierat BDS-kampanjen, ANC uppmanade till bojkott mot apartheid och aktivister i Bahrain uppmanar till bojkott. Sanktioner drabbar ofta folket på ett eller annat sätt. Det är därför upp till det aktuella folket att avgöra om det är ett pris de är beredda att betala för att straffa regimen. I Israel och Marockos fall hamnar den bedömningen på de ockuperade folkens ”bord”. I Irans fall finns ingen enighet kring bojkott och sanktioner inom oppositionen, snarare tvärtom. Det finns dock en uppmaning till att porta Iran från FIFA så länge kvinnor inte får vara publik på arenorna. Möjligen finns det därför en poäng med idrottslig bojkott för att uppnå den specifika frågan.
2. Är bojkotten effektiv? Israel är helt beroende av handel och militärt stöd från väst. Utan det stödet går ockupationen inte att upprätthålla. Iran har inte varit lika beroende av väst och vänt sig mot Ryssland och Kina för att hantera sanktionerna. En bojkott mot Iran skulle alltså inte vara verkningsfull i nuläget.
3. Är det en ockupationsmakt? Att producera varor på ockuperad mark som inte kommer lokalbefolkningen till del utan gynnar ockupationsmakten är en form av stöld som upprätthåller ockupationen. Det finns en anledning i sig att aldrig köpa stöldgods. Skulle Iran ockupera ett annat land och producera varor på ockuperad mark skulle det vara illegitimt att köpa dessa varor.
Kriterierna ovan är anledningen till att det finns en organiserad bojkott mot Israel och Marocko, men inte när det gäller Iran. Det handlar inte om selektion på grund av antisemitism som DN gärna vill få det att se ut som. Bojkott är inte en generell metod, utan måste bedömas från fall till fall om det är legitimt och effektivt.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s