DN:s ledarsida och dödsskjutningarna i USA – ett brev/inlägg

Polismannen friades av både en åtalsjury och av en utredning av justitiedepartementet. Vi, inte minst i medierna, borde ha lärt oss att inte dra för snabba slutsatser ens av ”bildbevis” som sprids på nätet.

Så skriver DN:s ledarredaktion apropå fallet Mike Brown. Medier ska naturligtvis inte dra för snabba slutsatser utan granska och ifrågasätta även en åtalsjury och utredning av regeringen, kanske särskilt då. Valet att tillsätta en åtalsjury istället för att hålla en rättegång när misstankar om brott ska utredas innebär att processen sker bakom lyckta dörrar. Många frågetecken har kantat åtalsjuryns väg, några exempel:

  • Flera av vittnena erkände att de ljugit, andra ändrade sina berättelser under förhören och ett kvinnligt vittne bedömdes så otrovärdig att juryn vid ett tillfälle frågade om hon drömt ihop allting, enligt CNN. Andra ska ha uttryckt sig grovt rasistiskt under förhören.
  • Åklagaren Robert McCulloch, som valde att presentera icke trovärdiga vittnen inför juryn, ska själv ha ljugit under en utredning av ett liknande fall år 2000 i Missouri. Hans far, en polisman, sköts till döds av en svart man 1964 varför misstankar om jäv förelåg.

Utredningen är en härva som jag inte har plats att ens börja nysta i här. Jag vill bara poängtera att det inte är så enkelt att vi automatiskt ska betrakta alla beslut myndigheter tar som absolut sanning. Det finns fall där besluten kan och ska ifrågasättas, fallet Mike Brown är ett sådant. Jag finner det sorgligt att behöva påpeka det för en tidning som säger sig värna om oberoende journalistik. Jag finner det också ohederligt att ni gärna använder justitiedepartementet som källa för att avfärda skandalen i fallet Mike Brown, men samtidigt ignorerar att samma justitiedepartement i mars 2015 släppte en rapport som riktar svidande kritik mot myndigheterna i Ferguson för systematisk diskriminering och övervåld riktat mot den svarta befolkningen i staden.

Jag vill även diskutera några av teserna ni framför i ledarartikeln:

  • ”En lugn demonstration är ingen direkt nyhet”, skriver ni. Jag undrar därför hur det kommer sig att till exempel protesterna under klimattoppmötet i Danmark 2009 trots sin fredlighet var en världsnyhet? Naturligtvis för att det beror på demonstrationernas storlek, utbredning och aktualitet. Protesterna mot dödsskjutningar av svarta och andra systematiska orättvisor har pågått över hela USA i snart ett år. Många av dem har varit nyheter i er egen tidning trots deras fredlighet. Jag menar ändå att händelserna har underrapporterats särskilt i relation till att vi i detalj har fått följa varje steg i Hillary Clintons kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat. Jag efterlyser en USA-bevakning bortom presidentkandidater och politiska spel. Om inte landets största dagstidning har möjlighet och ansvar att arbeta för en mer allsidig mediarapportering så undrar jag vem som har det. ”Det är som det är” duger inte när man är med och formar mediarapporteringen.
  •  Ni poängterar att den svarta befolkningen inte är en ”förtryckt minoritet”. Samtidigt lever den svarta majoriteten i stan i ”social misär”. Och det är väl det som är problemet, den svarta befolkningen har det mycket sämre socioekonomiskt och diskrimineras, inte om de är i majoritet eller minoritet i olika städer. Som ni kanske minns så riktades det rasistiska apartheidsystemet i Sydafrika mot den svarta majoriteten. Att svarta är i majoritet i en stad är inte ett bevis på att det inte existerar förtryck och rasism mot denna grupp.
  • ”USA framställs som ett land där svarta är fullständigt rättslösa”, skriver ni och säger att det är en stor överdrift. Det finns ingen federal statistik över hur många som skjutits till döds av polis utan lokala polismyndigheter rapporterar in på frivillig basis. Mörkertalet är stort, men minst 400 personer ska ha skjutits till döds av polis förra året. Överrepresentationen av svarta dödsoffer är kraftig och ytterst få fall leder någonsin till att poliser fälls. En känsla av rättslöshet finns bland landets svarta befolkning och den är förankrad i en verklighet.

/A

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s