Ingen överraskning att PYD välkomnar rysk insats

Vi vill att Ryssland förser oss med flygunderstöd och vapen i vår strid mot IS

Så säger PYD-befälhavaren Sipan Hemo till nättidningen Sputnik idag. PYD och Assad välkomnar båda den ryska insatsen. Samsynen tycks på sistone växt mellan regimen och den kurdiska rörelsen. Bashar al-Assad sade nyligen att han är beredd att diskutera kurdernas krav och att de borde enas i gemensam kamp mot “terroristerna”.

– När vi har besegrat IS, al-Nusra och terroristerna kan kurdernas krav som uttrycks av vissa parter diskuteras nationellt, sa al-Assad i en rysk intervju.

Någon vecka senare varnade PYD-ledaren Saleh Muslim för en katastrof om Assad besegrades av IS och al-Nusrafronten. Att ställa syrierna inför valet mellan Assad och extrema islamister har varit regimens överlevnadstaktik sedan flera år.

Egentligen är det inte överraskande. PYDs hållning till Assad-regimen har sedan revolutionen 2011 markerats av opportunism. Regimen tog inte strid mot rörelsen när den tog över flera kurddominerade städer i norra Syrien utan slöt en vapenvila. Kurderna fick en PYD-dominerad autonomi mot att Assad-regimen slapp ett tvåfrontskrig. Assad kunde fokusera på striden mot FSA när PYD lovade att inte understödja revolutionen militärt.

Däremot hamnade PYD flera gånger i sammandrabbningar med FSA-enheter och även andra kurdiska rörelser lojala mot revolutionen. Regimens överlevnad och därmed inbördeskriget förlängdes vilket i sin tur gav en god jordmån åt först al-Nusrafronten och sedan IS. Det kurdiska självstyret hamnade nu under blodig attack från extremisterna i IS. I det läget var det självklart att stödja PYDs kamp mot IS.

Men den romantiska bilden av PYD som anti-nationella revolutionärer och en förebild för progressiva krafter skaver. PKK-ledaren Öcalans idéer om “demokrati för ett folk utan stat” är visserligen vackra men utanför fängelsemurarna är den kurdiska nationalismen sig lik och sätter egenintresse före gränslös solidaritet. PYD må vara vänsternationalister men när det kommer till kritan kommer nationalismen alltid före socialismen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s