Vad händer bortom Aleppo?

Regimen och dess allierade står i ett militärt dilemma efter Aleppo. Ska de gå efter rebellstyrkorna i deras fäste i Idlib-provinsen och därmed riskera ett framryckande IS utanför Palmyra? IS återtagande av Palmyra är en huvudvärk för de ryska ledarna som skyller det hela på att USA ska ha släppt ut massa jihadister från Mosul i Irak. Men enligt den förre ryske toppgeneralen Yury Baluyevsky som ska ha uttalat sig i ryska nyhetsbyrån Interfax var det hela ett utslag av militärstrategiska misstag från Rysslands sida. Övermod efter övertagandet av Aleppo riskerar att leda in regimen i fler misstag. Vi får se vad överenskommelsen om en ”politisk lösning” mellan Turkiet-Ryssland-Iran leder till, men de har rätt när de i presskonferensen säger att ”det finns ingen militär lösning”. Slaget är alltså militärt sett inte över och kan inte vara över. Nedan en karta över läget i början av december:

_93030684_iraq_syria_control_624_12dec

Utanför Damaskus i rebellfästet Östra Ghouta som domineras av 10 000 soldater ur gruppen Islams armé har regimen en annan utmaning. I andra områden kring Damaskus som Daraya, Moadamiyat al-Sham och al-Waer har regimen ingått avtal om vapenstillestånd och evakueringar  av civila och rebeller. De hoppas uppnå samma sak i Östra Ghouta som under lång tid utsatts för en utsvältningstaktik från regimen.  Området har faktiskt större befolkning än östra Aleppo, poängterar Syrienkännaren Aron Lund i Aljazeera, och har hamnat i skymundan från andra skeenden.

Söder om Damaskus i Daraa-provinsen råder en vapenvila mellan regimen och de rebellgrupper som kontrollerar större delen av området (se kartan). Men rebellerna är inbegripna i en bitter strid med IS som använder sig av bilbomber och terror. Nyligen mördade IS rebellkommendanten Abdulnour al-Nassan från FSA:s Southern Front (ARA news, 6/12). FSA:s kamp mot IS i Daraa har förts bortom strålkastarljuset. De har förhindrats av USA att rycka fram mot regimen och förenas med motståndet i bland annat Östra Ghouta eftersom de räds att IS då skulle stärkas.

Bortom det politiska och militära spelet fortsätter det mänskliga lidandet runtom i Syrien. En hjärtekrossande historia kommer från belägrade Damaskus-förorten Douma där 10-årige Bilal och hans bror Ibrahim, 15, berättar om hur de greps av styrkor från Islams armé när de stal en sandal för att kunna köpa en bit bröd (Syria Deeply, 16/12). I enlighet med gruppens sharia-uttolkningar sattes Bilal i fängelse tillsammans med vuxna i milisens ökända fängelse och Ibrahim dömdes till tvångsarbete i en underjordisk tunnel. Modern, änkan Um Ibrahim, jobbar nu med att städa bättre bemedlade Douma-bor, inklusive soldater i Islams armé. Det är en illustration över hur de krafter som stred för revolutionens ideal om social rättvisa alltmer har hamnat i kläm mellan en bestialisk regim och islamiska reaktionärer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s